onsdag 19 november 2008

Anders Borg förtjänar inget annat än kritik

Anders Borg har i medier och bland politiska tyckare seglat upp som vinnare på finanskrisen. I en Europeisk rankning placeras Borg i topp hos financial times angående finansministrar med störst förtroende. Att Anders Borg har hanterat finanskrisen medialt skickligt är väl svårt att argumentera bort. Moderaterna bygger sin politik på PR strategier och mediala avvägningar. Att Borg skulle vara en lyckad finansminister är däremot fel. Reinfeldt sa när A-kasse stormen blåste som mest att "detta är en regering som levererar" och om man tittar på vad regeringen Reinfeldt levererar i ekonomiska termer så är det en bild av ett moderat misslyckande. 2010 spår regeringen att arbetslösheten kan nå mycket höga 9,2%. När borgerligheten tog över låg arbetslösheten på drygt 5% och med den den definition som gäller idag på knappt 7%. Antalet långtidsarbetslösa ungdomar tredubblades under de första två åren med en moderatstyrdregering och socialbidragstagarna ökar i mer än hälften av landets kommuner. Är detta ett gott betyg åt Anders Borg? Kommer media hylla Borg och Reinfeldt även när budgetunderskottet gör comeback redan nästa år. Anders Borg sa vid regeringsskiftet att det skulle dröja två år innan vi såg effekterna av moderaternas ekonomiska politik. Förbättringarna under 2007 berodde på den tidigare förda socialdemokratiska politiken, att Maud pratar om ett minskat utanförskap är alltså lögn. Jag tror inte en nyliberal finansminister är rätt man att föra Sverige ur krisen, jag tror inte de ekonomiska idéerna som fört finansbranschen och bilindustrin till ruinens brant är framtiden för Sverige. Här är ett klipp med Borg där han som ung student från Uppsala talar om sin syn på politik och demokrati. Kul att titta på när man ser Borg slå en vänsterkrok mot bankdirektörernas bonussystem:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg. Som vanligt.

Det är dessutom så att regeringens kompisar i Svenskt Näringsliv spår att arbetslösheten kommer gå upp till 10,5 procent om inga åtgärder görs.

Vad gör regeringen då? Inga åtgärder.

Anonym sa...

Det är ohyggliga siffror. Dags att sluta mesa med i hyllningskören runt Borg. Kul att du gillar bloggen, jag tror dock en viss listblogg är strået vassare!

/TG

Youbi sa...

Jag håller med. Förstår inte hur M och Borg kan prisas så som man gjort den senaste tiden.

Bara för att inga svenska banker gått omkull som i övriga världen (vilket inte är tack vare alliansen utan S bankpolitik under 90-talet) tror alla att man skött krisen jättebra.

Men, kollar man på alla prognoser från konjunkturinstitutet och regeringen nu senaste dagarna inser man att vi är minst lika körda som alla andra. Recession, minskad värde på kronan, massvarsel... Sverige går in i tuffa tider, och vi har en statsminister som vågar ställa sig framför TVn och hävda att Mona Sahlin försöker skrämma folket.

Nä, de här vet du ju redan så klart T, men man vill bara få ut sig skiten ^^

Anonym sa...

Helt rätt Youbi. Sveriges beroende av utlandsexporten är enorm. Att Sverige fört en förståndig politik under den senaste S regeringen ger borgarna visst handlingsutrymme. Ett handlingsutrymme man verkar sjabbla bort. Titta på produktiviteten som sjunker kraftigt. Det görs betydligt mindre konkurrenskraftiga vilket är livsfarligt för ett exportberoende land..

/T