fredag 21 november 2008

Stockholms län på bommersvik och kris i tillverkningsindustrin

Har i helgen för fjärde gången den här månaden varit på distriktskurs och snackat politik. "Lenet" hade kurs på bommers och jag snackade jämställdhet och feminism. Det var en frusen skara som gömde sig från "kung bore" i gillets konferenssal. Ett sjukt kul pass att hålla och jag undrar om det inte var den bästa grupp jag snackat feminism med någonsin. Det går tydligen framåt alltjämt trots allt.
Sitter i nynäshamn nu och blir förundrad över hur mycket skönare och vackrare vintern är. Den 2e augusti iår kom ett lågtryck in. Sedan dess har det varit regn, regn och regn. Skönt med klar himmel igen, skönt med sol trots kylan.

1600 varslade per dag är den siffra som aftonbladet basunerar ut idag. Sedan 1970-talet har vi sett såväl kris i textilindustrin som i varvsindustrin. 30% av jobben har försvunnit på trettio år och den totala delen av arbetskraften anställd i industrin har minskat kraftigt. Enligt Aftonbladet sysselsätter tillverkningsindustrin idag endast drygt 600 000 anställda. Denna utvecklingen är inte ny och den värsta politiken för att möta företagsvarslen vore att försöka rädda kvar ineffektiv industri. Vi har ställt om Sverige förr, från jordbruk till industri, från tung industri till automatiserad och från tillverkning till tjänstesektor. Politikens uppgift är att skapa möjligheter för de nu varslade att få tillräckliga utbildningsinsatser och tryggad ekonomi under omställningsperioden. Att öka möjligheterna till att jobbpendla och att utveckla näringslivet så att orter inte blir så oändligt beroende av en arbetsgivare. Ur ett funktionssocialistiskt perspektiv stärks arbetarnas makt om deras humankapital ökar och av att näringslivet blir mer diverserat. Vänd inte blicken bakåt i kristider höj blicken mot framtidens jobb och stärk Sveriges konkurrenskraft för kommande decennium. Jag sörjer med alla som blir av med jobbet och jag lider med västsverige och dess beroende till bilindustri. Nu måste vi satsa oss ur krisen och ingen jävel får glömmas kvar på perrongen.

1 kommentar:

Daniel Mathisen sa...

Gratulerar. Du har blivit fast föreläsare på samtliga distriktskurser. Och du som trodde att det skulle bli mer fritid.